OMFT

Oro-myofunctionele therapie ook wel OMFT is een gestructureerde oefentherapie voor het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond. Afwijkende mondgewoonten zoals duimen, vingerzuigen, speenzuigen, nagelbijten en mondademen kunnen het evenwicht verstoren. Het verstoorde evenwicht veroorzaakt een afwijkende tongligging in rust, een afwijkende tongbeweging tijdens het slikken en het heeft in veel gevallen een negatief effect op de uitspraak (slappe, onduidelijke uitspraak, weglating [r], slissen en lispelen). 

 

De vormgeving van de mond en de stand van tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren etc., oefenen ieder functionele krachten uit op het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd direct een gevolg voor de uitgroei van het orofaciale skelet en dus ook op de vorm van het gebit en/of de kaken (bijvoorbeeld een overbeet)

 

Logopedie bij OMFT

 

Bij Luid en Duidelijk- Logopedie kunnen de logopedisten door het geven van Oro-myofunctionele therapie (OMFT) het verstoorde evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond herstellen.

 

De logopedist kan met OMFT hulp te bieden bij:

  • het afleren van zuig- en bijtgewoonten;
  • het aanleren van een neusademhaling;
  • het aanleren van een goede tongplaatsing in rust;
  • het aanleren van een alveolair achterwaartse slik;
  • het afleren van foutieve automatismen;
  • het verbeteren van de uitspraak;
  • het conditioneren van de nieuwe gewoonten.

Een OMFT behandeling

Hoe ziet een OMFT behandeling eruit?  De logopedist zal tijdens de intake onderzoek doen naar de spieren in en rond de mond. Ze stelt samen met u een OMFT behandelplan op. Daarna zal het gehele traject bestaan uit gemiddeld uit 10-15 sessies van ongeveer 20 tot 25 minuten, al kan dit in jouw situatie korter of langer zijn. De eerste behandelingen zijn wekelijks, daarna zijn er langere periodes tussen de behandeling. Het resultaat van de behandeling verloopt beter en sneller als je ook thuis structureel oefent. U krijgt een oefenschema van uw logopedist.